بازار کره ایران با جهشی ۸۰ درصدی در قیمتها مواجه شده است. این افزایش قیمتی که بسیاری را شگفتزده کرده، موجب نگرانی در بین مصرفکنندگان شده و نیازمند بررسی دقیقتر است. آقای سلیمی، در گفتگویی، دلایل این افزایش بیسابقه را تشریح کرد.
به گفته وی، افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیر خام، یکی از عوامل اصلی این گرانی است. اما نکته قابل توجه، کاهش قیمت شیر خشک در عین افزایش قیمت کره است. این تناقض، سوالی اساسی را مطرح میکند: آیا این افزایش قیمت، منطقی و توجیهپذیر است؟
سیستم قیمتگذاری بر اساس درصد چربی شیر، با تعیین قیمت ۳۰۰۰ تومان برای هر درصد، مشکلاتی را برای کارخانههای تولیدکننده کره به وجود آورده است. این امر، به گفته سلیمی، باعث شده بسیاری از کارخانهها از خرید خامه و کره خام خودداری کنند که در نتیجه کمبودی در بازار ایجاد کرده است.
با همکاری انجمن صنایع لبنی، توافق جدیدی برای حل این مشکل صورت گرفته است. بر اساس این توافق، قیمت خامه ۳۷۵۰ تومان و قیمت هر بسته ۲۵ کیلویی کره ۳۲۵ هزار تومان تعیین شده است. البته این قیمت، قیمت تحویلی به واحدهای تولیدی است و با احتساب هزینههای بستهبندی، حمل و نقل و سود فروشندگان، قیمت نهایی برای مصرفکننده افزایش مییابد.
سلیمی، افزایش ۸۰ درصدی قیمت را با توجه به افزایش هزینههای تولید چربی (حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد) و هزینههای بستهبندی و سود فروشندگان (۳۰ درصد) توجیهپذیر دانسته است. بنابراین، کاهش قابل توجه قیمت کره در کوتاه مدت، غیرمحتمل به نظر میرسد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان شیر خشک، نیاز سالانه کشور به کره را ۴۰ هزار تن اعلام کرده و تأکید دارد که کمبودی در بازار وجود ندارد و هرگونه کمبود احتمالی ظرف یک هفته آینده با فعالیت واحدهای بستهبندی برطرف خواهد شد. وی همچنین وجود کره در فروشگاهها را تأیید کرده و هرگونه ارتباط بین صادرات (۲۰ هزار تن در ۷ ماهه اول سال) و افزایش قیمت را رد میکند.
در کل، افزایش چشمگیر قیمت کره، بحثهای زیادی را در پی داشته و نیاز به شفافسازی بیشتر در مورد قیمتگذاری و مدیریت بازار این محصول دارد.