وزیر نیرو، عباس علیآبادی، در گزارش اخیر خود به مجلس شورای اسلامی، به چالشهای اساسی در حوزه تولید و مصرف برق در کشور پرداخت. وی با مقایسه ایران با سایر کشورها، به شکاف عمیق میان رشد مصرف و افزایش ظرفیت تولید اشاره کرد. بر اساس اظهارات ایشان، رشد سرسامآور مصرف برق در ایران، با نرخ افزایشی بسیار بالاتر از میانگین جهانی، به ویژه در دهه گذشته، سیستم برق کشور را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
علیآبادی با ذکر آمارهای قابل توجه از افزایش سالانه پیک مصرف، عدم هماهنگی افزایش ظرفیت نیروگاهی با تقاضای رو به رشد را عامل اصلی بحران دانست. وی اختلاف فاحش میان میزان تقاضا و ظرفیت تولید در پیک مصرف امسال را حدود 20 هزار مگاوات اعلام کرد. با این وجود، وزیر نیرو از اجرای 14 پروژه کلیدی در سه ماه گذشته برای رفع این چالش خبر داد.
از جمله اقدامات فوری انجام شده، میتوان به تعمیر و نگهداری گسترده نیروگاهها (با رکورد تعمیر بیش از 40 هزار مگاوات ظرفیت)، راهاندازی نیروگاههای نیمهتمام (با پیشبینی افزایش 3000 مگاواتی تا پیک سال آینده)، و افزایش تولید از منابع انرژی تجدیدپذیر (با بهرهبرداری از 15 نیروگاه جدید) اشاره کرد. همچنین، نصب گسترده کنتورهای هوشمند برای مدیریت مصرف به ویژه در بین مشترکین پرمصرف، از دیگر اقدامات وزارت نیرو عنوان شد.
به گفته علیآبادی، مدیریت شبکه برق، شناسایی و برخورد با مصرفکنندگان غیرمجاز (بهویژه ماینرهای رمز ارز)، و استفاده از ظرفیت واحدهای نیروگاهی صنعتی از دیگر راهکارهای مقابله با بحران بودهاند. وی برنامهای برای افزایش ظرفیت تولید و کاهش مصرف بیش از 10 هزار مگاواتی تا پیک سال آینده اعلام کرد و نقش مجلس در تسهیل روند توسعه صنعت برق را مهم ارزیابی نمود.
علیآبادی، تأمین سوخت نیروگاهها در فصل زمستان را مهمترین چالش پیشرو دانست و با اشاره به افزایش چشمگیر مصرف گاز خانگی، از کمبود گاز در نیروگاهها و استفاده از گازوئیل بهعنوان سوخت جایگزین خبر داد. با این حال، وی از بهبود تأمین گاز و افزایش ذخایر گازوئیل با همکاری وزارت نفت ابراز خرسندی کرد و بهینهسازی مصرف سوخت نیروگاهها را برای کاهش آلودگی زیستمحیطی ضروری دانست. در پایان، وی تأکید کرد که در حال حاضر مشکلی در زمینه تولید برق وجود ندارد و نیروگاهها آماده تأمین برق مورد نیاز هستند.