سامانه جدیدی برای تسهیل انتقال سهام متوفیان به وراث راهاندازی شده است. وزارت اقتصاد و دارایی با اعلام این خبر، به الکترونیکی شدن این فرآیند (به استثنای سهام عدالت) اشاره کرد. بر اساس گزارشها، بیش از ۳.۷ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت درگذشتهاند و سامانه “میراث” که از آبان ماه سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده است، مسئولیت تعیین تکلیف سهام این افراد را بر عهده دارد. لازم به ذکر است که سامانه میراث صرفا برای سهام عدالت طراحی شده و سایر سهام را شامل نمیشود.
انتقال سهام سایر متوفیان از طریق درگاهی یکپارچه برای ذینفعان انجام میشود. این روش الکترونیکی، با کاهش چشمگیر زمان پردازش (از ۳۰ روز به کمتر از دو روز)، به تسهیل روند انتقال سهام کمک شایانی کرده است. تنها یکی از وراث با ثبتنام در سامانه سجام و بارگذاری مدارک مورد نیاز از جمله مدارک شناسایی، گواهی انحصار وراثت و مدارک مالیاتی میتواند این فرآیند را انجام دهد. حضور همه وراث یا ارائه وکالتنامه الزامی نیست. تمام جزئیات مدارک مورد نیاز در سامانه سجام و درگاه یکپارچه ذینفعان قابل مشاهده است. در صورت وجود هر گونه نقص در مدارک، به سرعت به متقاضی اطلاع رسانی خواهد شد.
تقسیم سهام بین وراث براساس گواهی انحصار وراثت رسمی، صادر شده از دادگاه یا شورای حل اختلاف انجام میشود. شایان ذکر است سود سهام عدالت متوفیان از سال ۹۸ تا کنون محاسبه و به وراث پرداخت میگردد. این مبلغ به وراثی تعلق میگیرد که پرونده آنها در سامانه مربوطه تشکیل شده باشد.