## طرح دارویار: راهی برای بهبود دسترسی به دارو یا چالشهای مالی؟
رئیس سازمان غذا و دارو، در توضیح دلایل اجرای طرح دارویار، به مشکلات ناشی از اختلاف فاحش بین نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و نرخ آزاد اشاره کرد. این اختلاف، به خروج بخشی از داروها از زنجیره تامین و افزایش هزینههای دارو برای بیماران منجر شده بود.
با اجرای طرح دارویار، یارانه دارو به جای ابتدای زنجیره تامین، به انتهای آن اختصاص مییابد. بانک مرکزی، مابه التفاوت نرخ ارز را به صورت یارانه پرداخت میکند تا هزینههای دارو از جیب بیماران کاهش یابد.
در حوزه تجهیزات پزشکی نیز، ارز ۴۲۰۰ تومانی برای بیش از ۶۵ درصد از ملزومات مصرفی پرداخت میشود، اما برای برخی اقلام همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته شده است.
محمدی، به مشکلات نقدینگی حوزه دارو اشاره کرد و از تاخیر در پرداخت مابه التفاوت پرداختی از سوی سازمان برنامه و بودجه به بیمهها و در نتیجه به داروخانهها و مراکز درمانی گفت. او همچنین اعلام کرد که از ۷۵ هزار میلیارد تومان مصوب شده برای طرح دارویار، تاکنون تنها بخشی از آن تخصیص یافته است.
در مورد شیر خشک نیز، طرحی مشابه طرح دارویار در نظر گرفته شده بود که براساس آن، یارانه شیر خشک به صورت مستقیم به مصرفکنندگان پرداخت میشد. اما به دلیل مخالفتهایی که با این طرح صورت گرفت، روش فعلی یعنی پرداخت یارانه از طریق بیمه سلامت به داروخانهها اجرایی شد.
هدف طرح دارویار، تامین پایدار دارو و جلوگیری از افزایش هزینههای درمان برای بیماران است. با این حال، چالشهایی همچون تامین مالی کافی و به موقع برای پرداخت یارانهها، به عنوان یکی از موانع اجرای کامل این طرح موجود است.