“`html
سلامتی و تغذیهی صحیح: گزارشی از نشست معاون بهداشت
در نشست اخیر پویش ملی آگاهیبخشی تغذیهی سالم، جناب آقای دکتر رئیسی، معاون محترم بهداشت وزارت بهداشت، به اهمیت تغذیهی متعادل و چالشهای موجود در این زمینه پرداختند. ایشان با اشاره به کمتوجهی به تغذیه در سبک زندگی امروزی، به تغییرات در ذائقه، روشهای طبخ و فرآوری مواد غذایی اشاره کردند که نقش بسزایی در بروز بیماریها دارند.
دکتر رئیسی با تشبیه هوشمندانهی غذا به سم، توضیح دادند که مصرف بیش از حد هر ماده غذایی، حتی مواد مفید، میتواند مضر باشد. به عنوان مثال، ایشان به مسمومیت ناشی از مصرف بیش از حد آب اشاره کردند. کنترل میزان و تنوع مواد غذایی، به خصوص مصرف انواع فیبر، بسیار مهم است. مصرف چربیهای اشباع باید محدود به کمتر از 10 درصد کالری روزانه شود (و در برخی موارد به کمتر از 5 درصد). چربیهای غیر اشباع، مثل روغنهای کانولا، کنجد و آفتابگردان، گزینههای سالمتری هستند.
در مورد روغن پالم و روغنهای تراریخته، به خطرات احتمالی روغن پالم با درصد بالای اسیدهای چرب اشباع شده اشاره شد. در مورد روغنهای تراریخته، وزارت بهداشت تاکنون شواهدی از مضرات آن مشاهده نکرده است. ایشان بر کنترل درصد چربی ترانس (زیر 5 درصد) و چربی اشباع (زیر 10 درصد) تأکید کردند و روشهای پخت سالمتر مانند بخارپز و آبپز را توصیه نمودند.
معاون وزیر بهداشت به پیشرفتهای صنعت کشاورزی در جهان اشاره و با مقایسهی امید به زندگی در پنجاه سال گذشته و حال حاضر، به نقش تغذیه در افزایش طول عمر پرداختند. مسئولیت برچسبگذاری محصولات تراریخته بر عهدهی سازمان غذا و دارو است و کارگروهی برای بررسی این موضوع تشکیل شده است. ایشان بر خرید از فروشگاههای معتبر و دقت به اطلاعات روی محصولات تأکید کردند.
در مورد نظارت بر گوشت در رستورانها، نقش دامپزشکی در کنترل و نظارت بر عرضه گوشت و مهر نظام دامپزشکی بر روی محصولات گوشتی مورد اشاره قرار گرفت. در صورت تخلف، برخورد قانونی صورت خواهد گرفت. همچنین، در مورد مسمومیتهای غذایی، وزارت بهداشت با پزشکی قانونی و دیگر سازمانها همکاری میکند.
دکتر رئیسی به پایین بودن سرانهی مصرف گوشت و لبنیات در کشور و مقایسهی آن با استانداردهای جهانی اشاره کردند. ایشان به کمبود مصرف فیبر و راهکارهای افزایش آن از طریق مصرف نان سبوسدار، سبزیجات و میوهها پرداختند.
آقای احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، نیز به پویش ملی تغذیه سالم و اهمیت استفاده از روغنهای سالم مانند روغن کانولا اشاره داشتند.
“`